niedziela, 25 października 2015

PASZTET WIEPRZOWO DROBIOWY.

SKŁADNIKI:
2 ćwiartki z kurczaka
300 g karkówki
500 g wątróbki z kurczaka
2 duże cebule
2 marchewki
kawałek selera
1 pietruszka
2 bułki kajzerki
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
2 jajka
sól, pieprz
1 łyżka majeranku
przyprawa w płynie Maggi
2 łyżki masła

Ćwiartki kurczaka i karkówkę umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Zebrać szumowiny i dodać marchew, seler, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie i po chwili posolić. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Wątróbkę podsmażyć. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Mięso wyjąć, ostudzić i zmielić. Wątróbkę, cebulę i warzywa z bulionu także zmielić. Bułkę namaczyć w bulionie ,w którym gotowało się mięso, odcisnąć,także zmielić. Wymieszać z mięsem. Do tego dodać jajka, przyprawy i majeranek. Wywieszać. Jak masa będzie za gęsta to można dolać trochę bulionu. Przełożyć do formy keksówki. Wstawić do piekarnika i piec przez 60min w temp. 190°C. Wyjąć i ostudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz