piątek, 30 października 2015

CIASTO KAWOWO - CZEKOLADOWE Z WIŚNIOWĄ PIANKĄ.

Ciasto kawowo - czekoladowe z wiśniową pianką i galaretką – proste w wykonaniu ciasto, a zarazem pyszne.

Składniki na ciasto na blaszkę o wym. 40 cm x 24 cm.

CIASTO:
5 jajek
250 g cukru
10 dag margaryny Kasia
50 g masła
2 łyżki kakao
75 g gorzkiej czekolady
60 ml kawy rozpuszczalnej mocnej(z dwóch łyżeczek)
100 g kwaśnej śmietany 18%
1 cukier waniliowy
3 łyżki mleka
200 g mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

PIANKA:
300 ml śmietanki kremówki 30'/,
1 op. bitej śmietany w proszku ''Śnieżka''
200 ml zimnego mleka
2 op. galaretki wiśniowej
1 mały słoik wiśni drylowanych w syropie

DODATKOWO:
marmolada wieloowocowa
2 op.galaretki wiśniowej

CIASTO:
Wszystkie składniki (poza śmietaną kremówką) powinny być w temperaturze pokojowej.
W garnku roztopić masło i margarynę, zdjąć z palnika, dodać gorzką czekoladę, wymieszać, żeby się rozpuściła. Ostudzić.
W miseczce wymieszać dokładnie ze sobą kakao, śmietanę, mleko i kawę. Za pomocą miksera ubić jajka z cukrem, do uzyskania puszystej i gładkiej piany. Dodać czekoladę roztopioną z masłem, masę kakaową ze śmietaną i cukier waniliowy. Zmiksować. Stopniowo przesiewać do powstałej masy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszając cały czas szpatułką, by nie powstały grudki. Mieszać do czasu połączenia składników, nie dłużej. Przelać ciasto .na blaszkę, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez ok. 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć, wystudzić.

PIANKA:
2 galaretki wiśniowe rozpuścić w połowie zalecanej wody na opakowaniu (dwie galaretki rozpuścić razem w 500 ml).Ostudzić.
Wiśnie odcedzić z soku.
Upieczony i ostudzony biszkopt posmarować marmoladą wieloowocową (grubość zależy od upodobań).
Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę z mlekiem i bitą śmietaną w proszku. Powoli, strumieniem wlewać tężejące galaretki wiśniowe oraz miksując na najniższych obrotach, do czasu połączenia składników, na koniec dodać wiśnie i zamieszać łyżką. Wylać na biszkopt gotową masę piankową, wstawić do lodówki, do stężenia.
Pozostałe dwie galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku, ostudzić. Gdy galaretka już nieco zacznie gęstnieć, a masa piankowa na biszkopcie będzie już sztywna, to wylać na wierzch galaretkę i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin, do całkowitego stężenia. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz