sobota, 24 października 2015

KROKIETY ZIEMNIACZANE.

Krokiety ziemniaczane, to połączenie ciasta na kopytka z nadzieniem jak do pizzy. Wymagają trochę pracy, ale warto, bo są pyszne. Bardzo dobrze smakują z barszczykiem czerwonym. Jest to danie nie tylko na obiad, ale również jako ciepła przekąska na różne okazje. Polecam.

SKŁADNIKI NA FARSZ:
1 mała laska kiełbasy zwyczajnej
1 cebula
5 dag sera żółtego
1/2 papryki czerwonej
5 dag pieczarek
1 łyżka masła
przyprawa do pizzy
sól, pieprz

Cebulę pokroić w bardzo małą kostkę, usmażyć na maśle, dodać pieczarki, starte na tarce o dużych oczkach, następnie drobno pokrojoną paprykę i przyprawić według uznania. Zdjąć z ognia i dodać ser żółty, starty na tarce o małych oczkach, po czym wymieszać, intensywnie mieszając.

DODATKOWO:
2 jajka
olej do smażenia
bułka tarta do panierki

CIASTO:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1 szkl. mąki

Składniki połączyć ze sobą, wyrobić ciasto na stolnicy. Zrobić gruby wałek, odcinać po kawałku, spłaszczyć, nakładać połyżeczce farszu, potem skleić brzegi, następnie uformować rękami podłużne placuszki.
Krokiety panierować w jajku i bułce tartej i usmażyć na małym ogniu, na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz