SKŁADNIKI:
250 ml wody + 250 ml spirytusu lub 500 ml wódki czystej
200 g kokosu
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego
1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
Wiórka kokosowe włożyć do słoika o poj. ok. 1 l. Zalać alkoholem. Zamknąć słoik. Zostawić w tej postaci 5 - 10 dni (im dłużej tym lepiej) każdego dnia potrząsając słoikiem.
Przygotować większy garnek. Nałożyć na niego głębsze sitko z większymi otworami, włożyć do niego gazę lub bardzo cienką bawełniną ściereczkę. Wyspać wiórki kokosowe na ręcznik, zwinąć go i mocno wyciskać alkohol bezpośrednio do garnka. Wiórka kokosowe pozostawić (można wykorzystać je do ciasta).
Do alkoholu wlać mleko skondensowane słodzone, wymieszać mikserem dokładnie, tak aby gęsta masa połączyła się z alkoholem w jednolitą konsystencję, wlać mleko zagęszczone niesłodzone, ponownie wymieszać, wlać mleczko kokosowe i znowu wymieszać. Alkohol można dodatkowo przelać przez gęste sitko, aby był jeszcze gładszy bez tłustych grudek mleczka kokosowego. Schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz