SKŁADNIKI:
0,5 kg żołądków drobiowych
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
1/2 pęczka pokrojonej natki pietruszki
kostka rosołowa
jarzynka w proszku
majeranek
kilka ziaren ziela angielskiego
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz
trochę startej gałki muszkatołowej
Żołądki opłukać, pokroić na kawałki, następnie przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu do zawrzenia. Kiedy pojawi się piana, to wylać wodę, nalać drugi raz, tyle, żeby tylko przykryła podroby i gotować, dodać kostkę rosołową , jarzynkę w proszku, resztę przypraw i tak gotować, aż będą półmiękkie. Jarzyny umyć i pokroić w małą kostkę.
Cebulę również pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i 2 łyżki masła (przy takim połączeniu tłuszczów masło się nie pali). Na roztopiony tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę ,zeszklić, dodać pokrojone jarzyny i wszystko razem chwilę smażyć, po czym dodać do żołądków. Gdy żołądki będą już miękkie dodałać do smaku sól, pieprz i gałkę muszkatołową . Na koniec wlać uprażoną mąkę, wymieszaną z odrobiną wody i doprowadzić do zawrzenia. Posypać pokrojoną natką pietruszki. Jak ktoś lubi, to gulasz można zabielić 1 łyżką śmietany.
Gulasz można podawać z kaszą, ziemniakami, lub pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz