niedziela, 18 października 2015

SCHAB LUB SZYNKA PEKLOWANE.

Tak przygotowany schab lub szynkę można upiec w piekarniku lub uwędzić, a potem ugotować. Jak kto woli.

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:

1 1/2 kg schabu lub szynki wieprzowej
2 l wody
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu kolorowego
3 ząbki czosnku
3 łyżki soli do peklowania

SIATKA WĘDLINIARSKA

Do wody dodać przyprawy, pokrojony w plasterki czosnek, zagotować, przestudzić.
Do siatki włożyć mięso (jeśli jest to szynka), ułożyć je dość ciasno, związać, a schab tylko ponakłówać głęboko w kilku miejscach i włożyć do naczynia z marynatą, tak żeby mięso było całkowicie przykryte płynem. Wstawić w chłodne miejsce (może to być spiżarka lub lodówka ). Codziennie przekręcać je i tak marnować przez przynajmniej 5 dni.

SKŁADNIKI DO PIECZENIA:
1 łyżka czubata przyprawy do mięs
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
4 ząbki czosnku

Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać nożem.
Składniki wymieszać ze sobą.

Po 5 dniach wylać marynatę,schab lub szynkę opłukać w wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym, przygotowaną mieszanką przypraw natrzeć mięso ze wszystkich przed pieczeniem.
Rozgrzać piekarnik do 200'C,  wstawić w naczyniu żaroodpornym na sam dół i piec pod przykryciem około 1 godzinę, obracać od czasu do czasu, jak już będzie 15 minut do końca na włączonym termoobiegu dopiec mięso. Wyjąć, ostudzić przed krojeniem, przechować w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz