niedziela, 25 października 2015

ROLADA PIECZONA Z BOCZKU.

Zamiast wędzić surowy boczek, można go zapeklować, a potem upiec i mamy gotową wędlinę domową.

SKŁADNIKI:
2 kg surowego, chudego boczku
1/2 szkl. majeranku
1 łyżeczka mielonego pieprzu
nici kuchenne

ZALEWA:
około 2 l wody
4 dag peklosoli
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
1/3 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
2 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
2 ząbki czosnku (w plasterkach)
1/2 łyżeczki zmielonego jałowca

PRZYGOTOWANIE:
Boczek podzielić na dwie części,
natrzeć go wymieszanymi składnikami przypraw, przełożyć do naczynia i zalać przegotowaną, chłodną wodą, tak aby boczek był nią przykryty, najlepiej go czymś obciążyć. Zamknąć naczynie i wstawić do lodówki, codziennie obracając go i dolewając w razie potrzeby wodę. Cykl ten powtarzać przez 7 dni.
Po tym czasie wyjąć boczek, umyć, osuszyć i natrzeć go pieprzem i majerankiem. Zwinąć go w rulon, związać nićmi kuchennymi, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 1, 5 godziny w temp. 170'C. Pod koniec pieczenia odkryć pokrywkę, żeby się podpiekło. Ostudzić i można już kroić w plastry. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz