czwartek, 14 maja 2015

KLOPSIKI WIEPRZOWE W SOSIE KOPERKOWYM.


SKŁADNIKI:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 bułka
1 łyżka jarzynki w proszku
pieprz
1 łyżka mąki pszennej

WYKONANIE:
Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, potem odcisnąć z niej i przecisnąć przez praskę, następnie dodać do mięsa. Cebulę pokroić w bardzo małą  kostkę, czosnek drobno posiekać, również dodać do mięsa, wbić jajko, przyprawić do smaku, na koniec dodać mąkę i dobrze wymieszać wszystkie składniki.
Z masy mięsnej formować małe kulki, obtaczać je w mące i poukładać na desce.
W szerokim garnku zagotować około 1 litra wody, z dodatkiem jarzynki w proszku. Woda musi przykryłć mięso. Do wrzątku wrzucać kolejno klopsiki, układając je koło siebie. Gotować je około dwie minuty, od zawrzenia wody, po czym wyjąć kulki i powtórzyć czynność do ugotowania wszystkich.
Po ugotowaniu klopsików nie wylewać wody, ponieważ na niej trzeba ugotować sos.

Sos:
wywar z klopsików
oregano, majeranek
2 łyżki mąki
2 łyżki śmietany
kilka gałązek natki pietruszki
pół pęczka koperku

WYKONANIE:
Wywar zagotować, dodać przyprawy, według uznania oraz drobno pokrojony koperek, pogotować chwilkę. Śmietanę i mąkę rozrobić w niewielkiej ilości wody, dodać do wywaru, zagotować. Na koniec posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.
Podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną i surówką warzywną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz