niedziela, 24 maja 2015

ZUPA KALAFIOROWA.

SKŁADNIKI NA GARNEK 3 LITROWY:

1 mały kalafior
1 marchewka
1/2 pietruszki
kawałek selera
1 cebula
4 średnie ziemniaki
kilka gałązek natki pietruszki
kilka gałązek koperku
majeranek
kostka rosołowa
1 łyżka jarzynki w proszku
porcja rosołowa (np 2 skrzydełka)
1 łyżka mąki
1 łyżka śmietany

Porcję rosołową zalać wodą, jak zawrze, pozbierać pianę, dodać kostkę rosołową, jarzynkę i majeranek. Po chwili dodać pokrojone w kostkę warzywa, a kalafior podzielić na różyczki. Kiedy warzywa będą miękkie, wtedy wyjąć porcję rosołową i podbić zupę rozrobioną śmietaną z mąką, w niewielkiej ilości wody. Zupę doprowadzić do zawrzenia. Na koniec dodać drobno pokrojony koperek i natkę pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz