Bardzo lubię podaną w ten sposób karkówkę, bo jest soczysta w środku, z lekką skórką na wierzchu. Podaję ją do obiadu lub jako przekąskę na ciepło, na różne okazje. Polecam.
SKŁADNIKI:
1,5 kg karkówki bez kości
1 czerwona papryka
2 cebule
10 dag pieczarek
majeranek
tymianek
rozmaryn
dwa ząbki czosnku
przyprawa do grilla pikantna
troszkę oleju
WYKONANIE:
Karkówkę pokroić w plastry, podsmażyć na patelni, na większym ogniu (żeby zamknąć pory mięsa), przełożyć na talerz. Każdy plaster posypać przyprawą do grilla, poukładać w pojemniku, poukładać na wierzchu pokrojony w plasterki czosnek, posypać troszkę majerankiem, tymiankiem oraz rozmarynem, następnie zamknąć pokrywką i przynajmniej na dwie godziny odstawić do lodówki.
Pieczarki i cebulę pokroić w paseczki, podsmażyć króciutko na odrobinie oleju. Paprykę także pokroić w paseczki.
W brytfance lub żaroodpornym naczyniu poukładać plastry karkówki, na nie wyłożyć usmażoną cebulę z pieczarkami i paprykę, piec w piekarniku godzinę pod przykryciem, a potem 20 minut bez przykrycia, żeby wierzch się przyrumienił.
Podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz