Klopsiki, to proste danie, które lubią nawet dzieci, dlatego często goszczą u mnie w domu. Podaję je z ziemniakami lub kaszą gryczaną i surówką warzywną.
Mięso:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 bułka
jarzynka w proszku
pieprz
2 łyżki mąki
Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć z tej wody i przecisnąć przez praskę, następnie dodać do mięsa. Cebulę pokroić w bardzo małą kostkę, czosnek drobno posiekać, również dodać do mięsa, wbić jajko, przyprawić do smaku, na koniec dodać mąkę i dobrze wymieszać wszystkie składniki.
Z masy mięsnej formować małe kulki, obtaczać je w mące, żeby się nie kleiły do rąk.
W szerokim garnku zagotować około 1 litra wody, z dodatkiem soli (według smaku), tak, żeby woda przykryła mięso. Do wrzątku wrzucić klopsiki, układając je koło siebie. Od zawrzenia wody gotować je około dwie minuty, po czym wyjąć kulki i powtórzyć czynność do ugotowania wszystkich.
Po ugotowaniu klopsików nie wylewać wody, ponieważ na niej ugotować sos.
Sos:
wywar z ugotowanych klopsików
1/2 papryki czerwonej
majeranek
zioła prowansalskie
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki
2 łyżki śmietany
kilka gałązek koperku
kilka gałązek natki pietruszki
Do wywaru dodać przyprawy, drobno pokrojoną paprykę, jak będzie miękka, to dodać koncentrat pomidorowy oraz rozrobioną mąkę ze śmietaną i odrobiną wody, pogotować chwilkę i posypać całość pokrojoną drobno natką pietruszki oraz koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz