BISZKOPT:
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, obydwie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać i piec na złoty kolor w temp. 180'C, przez około 30 minut.
CIASTO:
30 dag mąki
15 dag cukru pudru
2 łyżki miodu - roztopić
1 łyżeczka sody
2 jajka
15 dag margaryny
Ciasto wyrobić ręcznie w misce, łącząc ze sobą wszystkie składniki, podzielić na dwie części i upiec dwa placki na złoty kolor.
KREM:
15 dag cukru
1/2 l mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 1/2 łyżki mąki kartoflanej
2 opak. cukru waniliowego
25 dag masła lub margaryny
Z mleka odlać 1 szkl. ,rozrobić w nim obie mąki, cukry, resztę mleka zagotować i ugotować ze składników budyń, zdjąć z ognia i do gorącego dodawać po trochu masło lub margarynę, intensywnie mieszając, do połączenia się masła z budyniem na jednolitą masę. Gorącą masą przełożyć placki.
WYKONANIE PLACKA:
ciasto miodowe - biszkopt - ciasto miodowe, na wierzchu polać polewą.
POLEWA:
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki margaryny
Margarynę roztopić, dodać mleko, kakao, cukier i dobrze wymieszać, nie gotować. Ciepłą polewą polać placek.
Wierzch placka udekorować dowolnie, np posiekanymi orzechami lub kokosem.
POLEWA:
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki margaryny
Margarynę roztopić, dodać mleko, kakao, cukier i dobrze wymieszać, nie gotować. Ciepłą polewą polać placek.
Wierzch placka udekorować dowolnie, np posiekanymi orzechami lub kokosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz