wtorek, 19 maja 2015

ZUPA PAPRYKOWA.


Zupa paprykowa to jedna z wielu ulubionych zup mojej rodzinki.
Składniki na 3 litrowy garnek:

2 skrzydełka z kurczaka
kostka rosołowa
1 łyżka jarzynki w proszku
1 mała marchewka
1/2 pietruszki
1 cebula
kawałek pora
kilka gałązek natki pietruszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 papryka
szczypta papryki ostrej w proszku
majeranek
oregano, bazylia
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
ok. 1 szkl. makaronu świderki

Skrzydełka zalać wodą, jak zawrze, zebrać utworzoną pianę, dodać przyprawy i pokrojone w kostkę:cebulę, pietruszkę, marchewkę. Paprykę oczyścić z nasion, kawałek odciąć, pokroić w małą kostkę,a resztę zmiksować blenderem, również dodać do zupy.Kiedy warzywa będą miękkie, rozpuścić w zupie koncentrat pomidorowy oraz wlać rozrobioną śmietanę z mąką i odrobiną wody, zagotować. Na koniec posypać pokrojoną drobno natką pietruszki.
Makaron (ilość według uznania) ugotować w posolonej wodzie, po czym dodać do ugotowanej zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz