SKŁADNIKI:
1 mała kapusta młoda
2 cebule
1 marchewka
4 pomidory
kilka gałązek koperku
kilka liści lubczyku
1 łyżka jarzynki w proszku
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
majeranek
Kapustę poszatkować trochę grubiej, niż kapustę późną. Zalać wodą, zagotować, odlać wodę, dodać masło, jarzynkę w proszku, majeranek. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do kapusty. Cebulę zeszklić na patelni, także dodać do garnka. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości kapusty. Pod koniec dodać mąkę i intensywnie mieszać ,żeby zagęściła się trochę woda z wywaru. Posypać pokrojonym koperkiem.
Można także dodać usmażoną w kostkę kiełbasę zwyczajną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz