SKŁADNIKI:
1 kg jabłek
2 dowolne galaretki
Biszkopt:
6 jajek
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, potem obydwie mąki, na koniec proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto wylać do brytfanki i piec około 30-40 minut w temp. 180'C. Ostygnięty placek przekroić na dwa blaty.
Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zagotować w rondelku, zdjąć z ognia, wsypać galaretki i mieszając rozpuścić je w jabłkach. Tężejącą masę jabłkową wyłożyć na blat biszkoptowy, przykryć drugim, lekko docisnąć, wstawić do lodówki, żeby masa stężała. Wyjąć placek z lodówki i polać wierzch polewą lub roztopioną czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz