poniedziałek, 25 maja 2015

ZUPA PIECZARKOWA.

SKŁADNIKI NA GARNEK 3 LITROWY:
porcja rosołowa (2 skrzydełka)
10 dag pieczarek
1 cebula
1 marchewka
1/2 pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
kilka gałązek natki pietruszki
5 średnich ziemniaków
2 serki topione
majeranek
bazylia
oregano
kostka rosołowa
1 łyżka jarzynki w proszku
1 łyżka masła

Porcję rosołową zalać wodą, kiedy zawrze, to zebrać pianę, dodać kostkę rosołową, przyprawy, jarzyny pokrojone w kostkę. Pieczarki i cebulę pokroić w paski i podsmażyć króciutko na maśle, po czym dodać do wywaru. Serki topione rozrobić w 1 szkl. bardzo ciepłej wody, motewką rozkłócić na jednolitą konsystencję. Kiedy warzywa będą miękkie, wtedy wlać zawiesinę z serków i zagotować. Natkę pietruszki drobno pokroić i dodać na koniec do zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz