porcja rosołowa (2 skrzydełka)
4 średnie ogórki kiszone
1 marchewka
1 cebula
1 mała pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
4-5 ziemniaków
kilka gałązek koperku
kilka gałązek natki pietruszki
majeranek
bazylia
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
kostka rosołowa
1 łyżka jarzynki w proszku
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany
Porcję rosołową zalać wodą, zagotować, zebrać pianę, dodać przyprawy, kostkę rosołową i jarzynkę. Warzywa pokroić w kostkę i dodać do wywaru. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjąć porcję rosołową, dodać ogórki i zawiesinę z mąki oraz śmietany. Na koniec posypać zupę drobno pokrojonym koperkiem i natką pietruszki. Całość przyprawić według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz