PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ 22 / 30.
CIASTO:
60 dag mąki
2 żółtka
1 jajko
1/2 szkl. cukru
25 dag margaryny
4 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 dag mąki
2 żółtka
1 jajko
1/2 szkl. cukru
25 dag margaryny
4 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
DODATKOWO:
2 słoiki 1/2 litrowe wiśni drylowanych
3/4 l mleka
2 opak. budyniu śmietankowego na 3/4 l
3 łyżki cukru
3/4 l mleka
2 opak. budyniu śmietankowego na 3/4 l
3 łyżki cukru
CIASTO:
Margarynę roztopić, dodać do mąki, następnie pozostałe składniki i wyrobić ręką w misce ciasto.2/3 ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem brytfankę i podpiec w piekarniku w 180'C na rumiano.
Margarynę roztopić, dodać do mąki, następnie pozostałe składniki i wyrobić ręką w misce ciasto.2/3 ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem brytfankę i podpiec w piekarniku w 180'C na rumiano.
Pozostałą część podzielić na małe kulki i na talerzu włożyć do zamrażarki na czas zrobienia reszty placka.
Na podpieczony placek ułożyć wiśnie ze słoików, na nie wyłożyć i rozsmarować gorący budyń, następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach kolejno kulki ciasta z zamrażarki. Ponownie włożyć do piekarnika i upiec placka na ciemno złoty kolor, około 50 minut w temp. 180'C.
Upieczony placek kroić po wystygnięciu, wtedy się nie rozpada podczas krojenia.
Na podpieczony placek ułożyć wiśnie ze słoików, na nie wyłożyć i rozsmarować gorący budyń, następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach kolejno kulki ciasta z zamrażarki. Ponownie włożyć do piekarnika i upiec placka na ciemno złoty kolor, około 50 minut w temp. 180'C.
Upieczony placek kroić po wystygnięciu, wtedy się nie rozpada podczas krojenia.
BUDYŃ:
Odlać 1 szkl. mleka, rozrobić w nim budynie z cukrem, resztę mleka zagotować i ugotować budyń, ale nie gotować do całkowitego zgęstnienia, żeby lepiej się rozprowadzał na wiśniach.
Odlać 1 szkl. mleka, rozrobić w nim budynie z cukrem, resztę mleka zagotować i ugotować budyń, ale nie gotować do całkowitego zgęstnienia, żeby lepiej się rozprowadzał na wiśniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz