Galaretka wieprzowa, to najczęściej ulubiona przekąska na imprezach i przyjęciach w każdym polskim domu. Wymaga trochę pracy, ale warto ją zrobić bo jest pyszna. Z jajkiem lub bez, jak kto woli. Polecam.
SKŁADNIKI:
4 nóżki wieprzowe1 1/2 kg łopatki wieprzowej
3 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
kawałek selera
kawałek pora
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
majeranek
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
kostka rosołowa
jarzynka w proszku
1 puszka groszku konserwowego
WYKONANIE:
Mięso pokroić na kawałki i wraz z nóżkami zalać w garnku wodą, tak aby przykryła mięso, doprowadzić do zawrzenia. Po tym czasie odlać wodę, opłukać mięso i nóżki z szumowin, ponownie zalać już większą ilością wody (około 3 litry) i zagotować. Jak będzie zbierała się jeszcze piana, to zebrać łyżką. Do gotującego się wywaru dodać kostkę rosołową, jarzynkę, warzywa (w całości, jak do rosołu), przyprawy i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa i nóżek. W czasie gotowania wyjąć marchewkę z wywaru i pokroić ją w kostkę.
Ugotowane mięso przełożć na talerz, ostudzić trochę, pokroić w kostkę, a nóżki obrać z mięsa oraz skórki i również drobno pokroić. Wywar przelać przez sitko do innego garnka, dodać pokrojone i obrane mięso, dopełnić wodą, tak, żeby było w sumie 4 litry wszystkiego w garnku, doprowadzić do zawrzenia. Na koniec dodać drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki, przyprawić do smaku. Ugotowany wywar przestudzić.
Groszek odcedzić z zalewy. Do salaterek poukładać łyżeczkę groszku, kilka kostek marchewki i zalać wywarem z mięsem, następnie schłodzić w lodówce.
Drugą wersję galaretki można zrobić z połówkami ugotowanych jajek, ułożonych na dnie salaterki. Podawać polane octem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz