1 kg łopatki wieprzowej
1 cebula
20 dag pieczarek
1 papryka czerwona
1 marchewka
1 mała pietruszka
4-5 ogórków w zalewie octowej
4-5 parówek cienkich
kilka gałązek natki pietruszki
kilka listków lubczyku
1 kostka rosołowa
1 łyżka jarzynki w proszku
przyprawa do mięsa wieprzowego
majeranek
oregano
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
2 łyżki mąki
Mięso pokroić w kostkę, usmażyć na dużym ogniu na patelni, żeby zamknąć pory mięsa z dodatkiem przyprawy do mięsa, następnie przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać resztę przypraw i gotować na małym ogniu. Marchewkę i pietruszkę pokroić w małą kostkę, dodać do zupy. Pieczarki zeszklić króciutko z cebulą, paprykę pokroić w paseczki i dodać to wszystko również do zupy. Tak gotować do miękkości mięsa. Ogórki pokroić w pół krążki, a parówki w plasterki, wrzucić do wywaru. Mąkę uprażyć na patelni, zrobić zawiesinę z wodą, następnie dodać do zupy, zagotować. Na koniec posypać drobno pokrojoną natką pietruszki i lubczyku. Zupa jest najlepsza na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz