SKŁADNIKI:
1,5 kg kurczaka
1 butelka piwa 0,33 l
1 pełna łyżka majeranku
rozmaryn
tymianek
4 duże ząbki czosnku
sól
4 duże ząbki czosnku
sól
ostra papryka
papryka słodka
pieprz
pieprz
olej
DODATKOWO:
1 kg ziemniaków
3 duże marchewki
2 cebule
Wykonanie:
Butelkę z piwem wymoczyć w wodzie, zdrapać etykiety i klej zmywakiem, dopiero wówczas otworzyć piwo. Pamiętać, że etykiety na butelce muszą być papierowe.
Butelkę z piwem wymoczyć w wodzie, zdrapać etykiety i klej zmywakiem, dopiero wówczas otworzyć piwo. Pamiętać, że etykiety na butelce muszą być papierowe.
Kurczaka dobrze umyć i pozostawić do wyschnięcia.
W miseczce wymieszać: majeranek, 1 płaską łyżeczkę soli, czosnek przepuszczony przez praskę, tymianek, rozmaryn, olej i tą mieszanką nacierać kurczaka, ale tylko w środku i pod skórą przy szyi i piersiach. Wierzch kurczaka nacierać obficie solą, papryką ostrą i pieprzem. Nie nacierać czosnkiem na zewnątrz, ponieważ bardzo szybko się przypala. Mięso przełożyć do naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc, wtedy lepiej przejdzie przyprawami.
Następnie wyjąć go i tak przygotowanego kurczaka nadziać na butelkę z piwem. Szyjka butelki powinna wyjść przy szyjce kurczaka i być ciasno umieszczona w skórze szyjki. Jeśli jest duża przerwa, można skórę na butelce obwiązać nitką. Kurczaka ustawić na dużej blaszce wyłożonej folią aluminiową. Ziemniaki, marchewki i cebulę obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki i poukładać dookoła kurczaka. Skropić je troszeczkę olejem i posypać przyprawą do ziemniaków.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C, piec 1 godzinę i 60 minut, pod koniec podpiec na termoobiegu.
Piwo w trakcie pieczenia zacznie się nagrzewać, pienić i będzie wylatywać na kurczaka, ale nie będzie to bardzo intensywne.
Podawać z ziemniakami i surówką warzywną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz