SKŁADNIKI:
główka kapusty młodej
główka kapusty młodej
500 g mięsa mielonego
1 mała laska kiełbasy zwyczajnej
1 mała laska kiełbasy zwyczajnej
20 dag wędzonego podgardla
2 cebule
szczypta gałki muszkatołowej
2 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
2 woreczki ryżu
2 woreczki kaszy gryczanej
1 łyżka smalcu
2 cebule
szczypta gałki muszkatołowej
2 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
2 woreczki ryżu
2 woreczki kaszy gryczanej
1 łyżka smalcu
Kapustę gotować na małym ogniu, oddzielając kolejno liście i układając na sitku.
Ryż i kaszę ugotować w posolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić z wody, wyjąć z woreczków.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju, dodać mięso, pokrojoną w kostkę kiełbasę, zmielone ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz.Ostudzić trochę i zmielić w maszynce na dużych oczkach, wraz z podgardlem, po czym dodać ryż z kaszą, następnie dobrze razem wszystko wymieszać.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju, dodać mięso, pokrojoną w kostkę kiełbasę, zmielone ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz.Ostudzić trochę i zmielić w maszynce na dużych oczkach, wraz z podgardlem, po czym dodać ryż z kaszą, następnie dobrze razem wszystko wymieszać.
Każdemu liściowi odciąć nadmiar zgrubienia, nakładać farsz i zawinąć.
Poukładać w nasmarowanym smalcem naczyniu żaroodpornym i zapiec około pół godziny w nagrzanym piekarniku na 180'C.
Podawać z sosem.
Poukładać w nasmarowanym smalcem naczyniu żaroodpornym i zapiec około pół godziny w nagrzanym piekarniku na 180'C.
Podawać z sosem.
SOS:
10 dag pieczarek
1 cebula
1 kostka rosołowa
majeranek
bazylia
oregano
2 łyżki mąki
łyżka masła
kilka gałązek natki pietruszki
10 dag pieczarek
1 cebula
1 kostka rosołowa
majeranek
bazylia
oregano
2 łyżki mąki
łyżka masła
kilka gałązek natki pietruszki
Pieczarki i cebulę pokroić w paski, podsmażyć na maśle, podlać wodą, dodać przyprawy, gotować chwilę, następnie podbić sos uprażoną mąką z odrobiną wody, zagotować. Na koniec posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz