SKŁADNIKI:
1 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
1 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
Galaretki rozpuścić w 3/4 l wrzącej wody, pozostawić do ostygnięcia.
BISZKOPT:
5 jajek
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, obydwie mąki, proszek do pieczenia, wszystko razem wymieszać i wylać na blaszkę. Piec około 30 minut, w temp.180'C. Ostudzić.
MUS TRUSKAWKOWY:
30 dag truskawek
2 galaretki truskawkowe
30 dag truskawek
2 galaretki truskawkowe
Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzącej wody, pozostawić do wystygnięcia.
30 dag truskawek odważyć z tego 1 kilograma, zmiksować, dodać tężejące galaretki, miksując dalej, do połączenia składników. Tężejący mus wylać na biszkopt, wstawić do lodówki.
30 dag truskawek odważyć z tego 1 kilograma, zmiksować, dodać tężejące galaretki, miksując dalej, do połączenia składników. Tężejący mus wylać na biszkopt, wstawić do lodówki.
MASA ŚMIETANKOWA:
2 opak. bitej śmietany w proszku
400 ml mleka
2 galaretki niebieskie
2 opak. bitej śmietany w proszku
400 ml mleka
2 galaretki niebieskie
Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić z zimnym mlekiem na sztywno, dodać tężejące galaretki, dobrze wymieszać i wylać na mus truskawkowy.
Na wierzchu poukładać blisko siebie pozostałe ( 70 dag ) truskawki, zalać tężejącą galaretką i wstawić ponownie do lodówki, do całkowitego stężenia galaretek. (Około 2 godziny).
Śmietanę ubić z zimnym mlekiem na sztywno, dodać tężejące galaretki, dobrze wymieszać i wylać na mus truskawkowy.
Na wierzchu poukładać blisko siebie pozostałe ( 70 dag ) truskawki, zalać tężejącą galaretką i wstawić ponownie do lodówki, do całkowitego stężenia galaretek. (Około 2 godziny).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz