SKŁADNIKI:
4 jajka
¾ szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
4 i ½ szklanki mąki pszennej
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklaka oleju
1 szklanka mleka
3 łyżki octu
KRUSZONKA:
1 szklanka mąki
10 dag masła
2 łyżki cukru z wanilią
3 łyżki cukru
DODATKOWO:
około 50 dag czereśni, truskawek lub innych owoców sezonowych
Jajka( całe) ubić mikserem razem z cukrami, (masa jajeczną musi potroić swoją objętość). Do dzbanka wlać mleko, olej , ocet i wymieszać całość. Mąkę i proszek do pieczenia dodać do jajek, partiami, raz mąkę, raz płyn, na przemian, cały czas miksując.
KRUSZONKA:
Masło rozetrzeć palcami z mąką i cukrami.
Ciasto wyłożyć do blaszki (35 x 24), wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch poukładać umyte i wydrylowane z pestek czereśnie. Posypać je równomiernie kruszonką. Piec w 185' C przez 50 - 55 minut. Po upieczeniu zostawić ciasto na chwilę w uchylonym piekarniku. Kroić dopiero gdy wystygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz