środa, 24 czerwca 2015

SZYBKIE CIASTO Z OWOCAMI.

SKŁADNIKI:

4 jajka

¾ szklanki cukru

2 łyżki cukru waniliowego

4 i ½ szklanki mąki pszennej

2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklaka oleju

1 szklanka mleka

3 łyżki octu

KRUSZONKA:

1 szklanka mąki
10 dag masła
2 łyżki cukru z wanilią
3 łyżki cukru

DODATKOWO:
około 50 dag czereśni, truskawek lub innych owoców sezonowych

Jajka( całe) ubić mikserem razem z cukrami, (masa jajeczną musi potroić swoją objętość). Do dzbanka wlać mleko, olej , ocet i wymieszać całość. Mąkę i proszek do pieczenia dodać do jajek, partiami, raz mąkę, raz płyn, na przemian,  cały czas miksując.


KRUSZONKA:
Masło rozetrzeć palcami z mąką i cukrami.

Ciasto wyłożyć do blaszki (35 x 24), wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch poukładać umyte i wydrylowane z pestek czereśnie. Posypać je równomiernie kruszonką. Piec w 185' C przez 50 - 55 minut. Po upieczeniu zostawić ciasto na chwilę w uchylonym piekarniku. Kroić dopiero gdy wystygnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz