niedziela, 14 czerwca 2015

KARKÓWKA DUSZONA Z PIECZARKAMI



SKŁADNIKI:
1 kg karkówki
przyprawa do karkówki
4 łyżki oleju
1 łyżka musztardy
2 ząbki czosnku
majeranek
kilka listków świeżego rozmarynu
olej do smażenia
10 dag pieczarek
2 łyżki mąki
kilka gałązek natki pietruszki
Karkówkę pokroić na plastry, około 1 cm.
Czosnek i rozmaryn drobno posiekać, dodać olej oraz resztę przypraw, wymieszać razem, następnie wysmarować każdy plaster mięsa, a potem poukładać w pojemniku, przykryć pokrywką i wstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej zamarynować mięso dzień wcześniej.
Po tym czasie, karkówkę wyjąć z lodówki, każdy plaster obsmażyć na patelni, na dużym płomieniu, na odrobinie oleju, potem przełożyć do rondelka z szerokim spodem, troszkę podlać wodą i chwilę dusić pod przykryciem. Pieczarki pokroić w paski i dodać do rondelka. Kiedy mięso będzie miękkie, to wyjąć je, a do wywaru dodać zawiesinę z mąki i wody. Doprowadzić do zawrzenia, posypać pokrojoną drobno natką pietruszki. Przyprawić solą, pieprzem do smaku.
Mięso doskonale smakuje z kaszą gryczaną, kluskami śląskimi lub ziemniakami i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz