poniedziałek, 22 czerwca 2015

ZIEMNIAKI PIECZONE W ZIOŁACH.

Ziemniaki można piec na różne sposoby: w rękawie, w naczyniu żaroodpornym lub w brytfance. Najlepiej smakują z zimnym kefirem.

SKŁADNIKI:
1,5 kg ziemniaków
2 marchewki
2 ząbki czosnku
100 g masła
przyprawa do ziemniaków
zioła prowansalskie

WYKONANIE:
Ziemniaki obrać ( chyba, że są „młode” to wystarczy je umyć ) i pokroić w ćwiartki lub małe na połówki, marchewki obrać i pokroić w grube plasterki. Przyprawić przyprawą do ziemniaków oraz szczyptą ziół prowansalskich. Czosnek posiekać, masło pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać i przełożyć do rękawa. Jeżeli będą pieczone w brytfance to masło zetrzeć na tarce po wierzchu, posypać przyprawami i przykryć folią aluminiową. Ziemniaki piec 60 minut w temperaturze 200' C, przewracając rękaw co jakiś czas. 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, aby ziemniaki mogły się przyrumienić, a folię aluminiową zdjąć z brytfanki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz