1 kg truskawek
3 galaretki truskawkowe
Galaretki rozpuścić w 1,25 ml wrzącej wody, pozostawić do wystygnięcia.
BISZKOPT:
5 jajek
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, obydwie mąki, na koniec proszek do pieczenia, wszystko wymieszać.
Wylać do blaszki i piec w temp. 180'C, przez około 30 minut, na złoty kolor. Wystudzić.
Biszkopt pieczony można zastąpić biszkoptami kupnymi. Wtedy potrzebne będą 3 małe opakowania biszkoptów podłużnych. Biszkopty przeciąć na dwie części i poukładać bardzo blisko koło siebie.
MASA:
1/2 l mleka
3 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe na 1/2 l
1 galaretka cytrynowa
25 dag margaryny
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody, pozostawić do ostygnięcia.
W szkl. mleka rozrobić budynie z cukrem, resztę mleka zagotować i ugotować budyń, przestudzić.
Chłodny budyń zmiksować z margaryną, na koniec dodać tężejącą galaretkę.
Masę wyłożyć na biszkopt, poukładać truskawki i zalać tężejącą galaretką. Placek wstawić do lodówki, żeby stężała masa i galaretka na placku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz