poniedziałek, 1 czerwca 2015
CIASTO Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
3 szklanki mąki
150 ml mleka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
owoce według własnego uznania
Składniki na ciasto dodawać według podanej kolejności, urabiając mikserem.
Jajka z cukrem, olej, mleko, mąka, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, soda.
Gotową masę wylać na posmarowaną margaryną lub masłem blachę do pieczenia, posypaną kaszą manną,
na wierzch poukładać owoce, obtoczone delikatnie w mące i posypać kruszonką.
Piec 30 - 40 min w temp 180 ºC.
Ciasto to można piec z różnymi owocami np:
brzoskwinie, truskawki, rabarbar, jabłka, gruszki, jagody, wiśnie drylowane.
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
100 g masła lub margaryny
100 g cukru
200 mąki
KRUSZONKA :
W misce rękoma rozdrobnić masło lub margarynę, dosypać cukier, mąkę i wyrobić masę. Rozdrabniając rękami zrobić kruszonkę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz