SKŁADNIKI:
1kg karkówki
MARYNATA:
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 łyżek oleju
1 łyżka keczupu pikantnego
kilka listków świeżego rozmarynu
kilka listków natki pietruszki
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1/2 łyżeczki przyprawy do mięs
pieprz
majeranek
oregano
bazylia
tymianek
jarzynka w proszku
Mięso pokroić w plastry, około 1 cm.
Składniki na marynatę wymieszać z posiekanym drobno czosnkiem, pietruszką i rozmarynem oraz cebulą, pokrojoną w piórka.
Przyprawy dodać według własnego uznania.
Każdy plaster mięsa obsmażyć z dwóch stron na patelni (bez tłuszczu) na dużym ogniu, ostudzić. Następnie obtoczyć w marynacie, poukładać w pojemniku, przykryć pokrywką i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie karkówkę przełożyć
do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i piec w temp. 180'C pod przykryciem 1 godzinę, odkryć i piec jeszcze około 20 minut do momentu przypieczenia mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz