poniedziałek, 1 czerwca 2015

KLUSKI (PIEROGI) LENIWE.

SKŁADNIKI:
500 g sera białego
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
2 łyżki mąki kartoflanej
około 2 szkl. mąki pszennej
masło do omasty



Ser i ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa. Ze składników zarobić ciasto, jak na kopytka, uformować długie ruloniki, ugnieść troszkę widelcem, pokroić po skosie. Do posolonej, wrzącej wody (1 łyżka soli) , wrzucać kluski, pomieszać drewnianą łyżką. Gotować na średnim ogniu 2-3 minuty od zawrzenia wody z kluskami. Następnie wyłożyć na sitko i przelać je trochę zimną wodą. Masło roztopić i polać nim kluski.
Podawać je z jogurtem lub różnymi sosami, albo po prostu okraszone masełkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz