poniedziałek, 8 czerwca 2015

CIASTO Z KEFIREM I OWOCAMI.


SKŁADNIKI:
( tortownica 22 cm lub mała blaszka).
CIASTO:
400 g  kefiru
3 jajka
1 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
1 opak. cukru wanilinowego
1 opak. proszku do pieczenia
2 1/2 szkl. mąki
300 g truskawek
 PIANKA Z BIAŁEK:

2 białka
1 łyżka cukru

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.

KRUSZONKA:
100 g masła lub margaryny
100 g cukru
200 mąki
W misce rękoma rozdrobnić masło lub margarynę, dosypać cukier, mąkę i wyrobić masę. Rozdrabniając palcami zrobić kruszonkę.

WYKONANIE:

Cukier ubić z jajkami.
Dodać kefir i olej, wymieszać.
Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypać do masy, zamieszać.
Owoce umyć, pokroić na kawałki.
Ciasto wylać na blaszkę.
Przez sitko posypać bułką tartą.
Poukładać truskawki.
Na to rozsmarować pianę z białek i posypać kruszonką.
Piec ok. 45 - 50 minut w 180'C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz