( tortownica 22 cm lub mała blaszka).
CIASTO:
400 g kefiru
3 jajka
1 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
1 opak. cukru wanilinowego
1 opak. proszku do pieczenia
2 1/2 szkl. mąki
300 g truskawek
3 jajka
1 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
1 opak. cukru wanilinowego
1 opak. proszku do pieczenia
2 1/2 szkl. mąki
300 g truskawek
PIANKA Z BIAŁEK:
2 białka
1 łyżka cukru
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
KRUSZONKA:
100 g masła lub margaryny
100 g cukru
200 mąki
W misce rękoma rozdrobnić masło lub margarynę, dosypać cukier, mąkę i wyrobić masę. Rozdrabniając palcami zrobić kruszonkę.
WYKONANIE:
Cukier ubić z jajkami.
Dodać kefir i olej, wymieszać.
Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypać do masy, zamieszać.
Owoce umyć, pokroić na kawałki.
Ciasto wylać na blaszkę.
Przez sitko posypać bułką tartą.
Poukładać truskawki.
Na to rozsmarować pianę z białek i posypać kruszonką.
Piec ok. 45 - 50 minut w 180'C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz