poniedziałek, 15 czerwca 2015

KURCZAK NA RYŻU.

SKŁADNIKI:
10 szt. udek z kurczaka
2 szklanki ryżu
2 cebule
przyprawa do kurczaka
6 szklanek wody (około 1400 g)
5 łyżek ketchupu pikantnego
5 łyżek keczupu łagodnego
1/4 kostki masła
1/2 łyżki pieprzu mielonego
2 łyżki Vegety lub Kucharka
2 łyżki papryki słodkiej
2 łyżeczki cukru

Na dno żaroodpornego naczynia lub brytfanki wysypać ryż, na nim ułożyć pokrojoną w plastry cebulę. Kurczaka natrzeć przyprawą i położyć na cebuli. Odstawić. Do garnka wlać wodę, dodać ketchup, masło, pieprz, Vegetę, paprykę i cukier. Zagotować, gorącym płynem zalać kurczaka i wstawić go do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1 godzinę i 30 minut. Nie trzeba nic mieszać ani obracać. Piec bez przykrycia.
Podawać z surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz