CIASTO:
12 dag margaryny
25 dag mąki
1 jajko
3 łyżki wody
12 dag margaryny
25 dag mąki
1 jajko
3 łyżki wody
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
WYKONANIE:
Margarynę roztopić, wlać do miski, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wyłożyć do blaszki i podpiec na złoty kolor w temp. 180'C.
NADZIENIE:
20 dag pieczarek
2 duże cebule
2 łyżki oleju
10 dag sera żółtego
sól, pieprz
przyprawa do pizzy
20 dag pieczarek
2 duże cebule
2 łyżki oleju
10 dag sera żółtego
sól, pieprz
przyprawa do pizzy
WYKONANIE:
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć z pieczarkami, pokrojonymi w paski.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
SOS CZOSNKOWY:
1/2 opak. przyprawy taiziki
1 ząbek czosnku
5 łyżek śmietany
1/2 opak. przyprawy taiziki
1 ząbek czosnku
5 łyżek śmietany
WYKONANIE:
Czosnek drobno posiekać, dodać do śmietany i wymieszać z przyprawą.
WYKONANIE TARTY:
Podopieczone ciasto posmarować sosem, na to wyłożyć pieczarki z cebulą, posypać delikatnie przyprawą do pizzy, na wierzchu zetrzeć na dużych oczkach ser żółty i ponownie zapiec, aż ser się rozpuści.
Podopieczone ciasto posmarować sosem, na to wyłożyć pieczarki z cebulą, posypać delikatnie przyprawą do pizzy, na wierzchu zetrzeć na dużych oczkach ser żółty i ponownie zapiec, aż ser się rozpuści.
Jak ktoś nie lubi sosu czosnkowego to zamiast tego można ciasto posmarować keczupem.
Jako dodatek można również wykorzystać paprykę, pokrojoną w paseczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz