czwartek, 16 lipca 2015

OGÓRKI W ZALEWIE OCTOWEJ.

ZALEWA:
3 l wody
15 łyżek cukru
3 łyżki soli niejodowanej
1 szkl. octu 10'/,
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
3 liście laurowe

Składniki połączyć razem, zagotować i zalać gotowe ułożone ogórki w słoikach.
Zalewy wystarcza na 8-9 słoików, w zależności od wielkości ogórków.

DODATKOWO:
ogórki
czosnek
korzeń chrzanu
gorczyca
koper

Na dno słoika pokroić czosnek, chrzan, koper i wsypać 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy, następnie poukładać ogórki, w połowie słoika powtórzyć czynność i na wierzchu.
Zalać zalewą, zamknąć szczelnie i pasteryzować 5 minut, od zawrzenia wody, po czym wyjąć i odwrócić do góry dnem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz