SKŁADNIKI:
4 kg ogórków
1/2 kg cebuli
1 średni seler - korzeń
kilka gałązek natki selera
Ogórki pokroić w kawałki około 2 cm,przełożyć do naczynia, zalać solanką, na wierzchu poukładać gałązki selera, pokrojoną w piórka cebulę, startego na dużych oczkach korzenia selera, przemieszać, odstawić na 3 godziny. Po tym czasie odcisnąć trochę warzywa z solanki, przełożyć do garnka z zalewą, wszystko razem doprowadzić do zawrzenia. Następnie przełożyć do słoików i pasteryzować 5 minut od zawrzenia wody.
SOLANKA:
1 szkl. soli
2 l wody
ZALEWA:
2 szkl. octu 10 '/,
1 l wody
3 szkl. cukru
1 opak. przyprawy ''grill pikantny''
kilka ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżeczka gorczycy
Składniki zalewy zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz