NADZIENIE:
2 średnie cukinie
5 dag sera żółtego
sól do smaku
olej do smażenia
2 średnie cukinie
5 dag sera żółtego
sól do smaku
olej do smażenia
WYKONANIE:
Cukinię pokroić na plastry (około 5 mm), podsmażyć z obu stron na dużym ogniu.
SOS CZOSNKOWY:
5 łyżek śmietany
1 ząbek czosnku
kilka gałązek koperku
1/2 opak. przyprawy taiziki
5 łyżek śmietany
1 ząbek czosnku
kilka gałązek koperku
1/2 opak. przyprawy taiziki
WYKONANIE:
Do śmietany dodać przyprawę, drobno pokrojony czosnek i koperek, wszystko dobrze wymieszać.
CIASTO:
25 dag mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
12 dag margaryny
1 jajko
3 łyżki wody
25 dag mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
12 dag margaryny
1 jajko
3 łyżki wody
WYKONANIE:
Margarynę roztopić, dodać resztę składników i wyrobić w misce ciasto.
Ciasto wyłożyć na blaszkę, podpiec na złoty kolor w piekarniku w temp. 180'C.
Ciasto wyłożyć na blaszkę, podpiec na złoty kolor w piekarniku w temp. 180'C.
WYKONANIE TARTY:
Podpieczony placek posmarować sosem, na to poukładać koło siebie cukinię, troszkę ją posolić, na wierzchu zetrzeć na tarce ser żółty.
Tartę ponownie wstawić do piekarnika i zapiec do rozpuszczenia się sera.
Pozostały sos rozrobić z odrobiną jogurtu i posmarować nim tartę po upieczeniu. Również dobrze smakuje na zimno.
Podpieczony placek posmarować sosem, na to poukładać koło siebie cukinię, troszkę ją posolić, na wierzchu zetrzeć na tarce ser żółty.
Tartę ponownie wstawić do piekarnika i zapiec do rozpuszczenia się sera.
Pozostały sos rozrobić z odrobiną jogurtu i posmarować nim tartę po upieczeniu. Również dobrze smakuje na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz