piątek, 10 lipca 2015

ROLADKI ŚLĄSKIE.


SKŁADNIKI:
2 plastry wołowiny (udziec lub łopatka) o grubości ok. 1 cm (można zastąpić wieprzowiną: łopatką lub szynką)
2 łyżki musztardy Sarepskiej (można też wykorzystać musztardę francuską lub rosyjską)
1 ogórek kiszony (pokrojony wzdłuż na ćwiartki)
2 plastry boczku (surowy, wędzony)
½ cebuli (pokrojona w piórka)
przyprawy: majeranek, rozmaryn, sól, pieprz

SOS DO ROLADEK:
ok. 150 ml bulionu
kilka ziaren ziela angielskiego
natka pietruszki
kilka suszonych grzybów
2 łyżeczki mąki
2 łyżeczki śmietany


Grzyby namoczyć na kilka minut wcześniej w zimnej wodzie, następnie odcedzić i pokroić w drobną kosteczkę.

WYKONANIE:
Plastry mięsa rozbić tłuczkiem, oprószyć przyprawami, posmarować musztardą, położyć plaster boczku, cebulę, ogórka, zwinąć w rulonik, spiąć wykałaczką lub obwiązać nićmi kuchennymi i dusić pod przykryciem w rondelku z przyprawami i grzybami do miękkości mięsa.
Następnie wyjąć roladki, z wywaru zrobić sos, podbijając go mąką z dodatkiem śmietany.
Na koniec posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz