SKŁADNIKI:
2 kg cukini po obraniu
1/2 kg cebuli
2 papryki
1 główka czosnku
1/2 kg cukru
1/2 szkl. oleju
1 łyżka soli
1szkl. octu 10 '/,
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
1/2 opak. ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy
2 słoiczki koncentratu pomidorowego po 200 g
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć trochę z soku, przełożyć do garnka i gotować.
Cebulę, paprykę, czosnek pokroić drobno, dodać do garnka z cukinią, następnie przyprawy, olej, sól, koncentrat pomidorowy, gotować tak do miękkości cebuli, dodać ocet i chwilę pogotować. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na gładką masę i przełożyć do słoików.
Pasteryzować 10 minut od zawrzenia wody, odwrócić do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz