SKŁADNIKI:
300 g truskawek
3 galaretki niebieskie
Galaretki rozpuścić w 3/4 l wrzącej wody, pozostawić do stężenia.
BISZKOPT:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, dobrze wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę i upiec na złoty kolor, w temp. 180'C przez 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
CIASTO KOKOSOWE:
5 białek
10 dag kokosu
3 łyżki cukru
1 proszku do pieczenia
kilka kropel olejku migdałowego
Białka ubić z cukrem, dodać kokos, proszek do pieczenia, olejek i wymieszać. Wyłożyć na blaszkę i upiec na złoty kolor w temp. 180'C.
MUS TRUSKAWKOWY:
60 dag truskawek
2 łyżki cukru
2 galaretki truskawkowe
Truskawki zmiksować z cukrem, dodać tężejące galaretki, pozostawić do ponownego tężenia.
MASA BUDYNIOWA:
25 dag margaryny
2 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe na 1/2 l
1 galaretka cytrynowa
4 żółtka
1/2 l mleka
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. wrzącej wody, odstawić.
Z mleka odlać 1 szkl., rozrobić motewką (trzepaczką )w nim budynie z cukrem i żółtkami, resztę mleka zagotować, wlać roztwór z budyni i ugotować to, intensywnie mieszając,żeby nie przypaliło się. Ostudzić.
Zimny budyń zmiksować z margaryną, dodać tężejącą galaretkę, wymieszać.
WYKONANIE:
Na biszkopt wyłożyć połowę masy, przykryć ciastem kokosowym, na nie wyłożyć drugą część masy, na to rozprowadzić mus truskawkowy, poukładać truskawki i zalać tężejącą galaretką niebieską.
Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz