SKŁADNIKI:
3, 5 kg papryki czerwonej
30 dag papryki chili
Paprykę obrać z pestek, pokroić na kawałki, zmielić w maszynce, a potem zmiksować blenderem.
1/2 l oleju
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
7 dag soli
1 szkl. octu 10 '/,
1/2 kg koncentratu pomidorowego
1/2 kg cukru
3 liście laurowe
5 ząbków czosnku
1 op. Żel - fixu
Paprykę, olej, oregano, sól z przyprawą do pizzy gotować 15 minut, następnie dodać ocet, koncentrat pomidorowy, cukier, liście laurowe i na koniec drobno posiekany czosnek, gotować jeszcze 10 minut, następnie wsypać żel - fix i intensywnie wymieszać go z sosem. Przełożyć do małych słoików i pasteryzować 5 minut od zawrzenia wody. Odwrócić do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz