BISZKOPT:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, wszystko wymieszać i wyłożyć na blaszkę. Piec około 30 minut w temp. 180'C.
Zamiast pieczonego biszkopta może być 1 duża paczka biszkoptów podłużnych, ułożone koło siebie.
SER:
1/2 kg sera
1/2 szkl. cukru
25 dag margaryny (Kasia)
1 galaretka cytrynowa
Ser zmiksować z cukrem, margaryną (temp. pokrojowa), na gładką masę, dodać tężejącą galaretkę i dobrze wymieszać.
MUS MALINOWY:
2 szkl.malin
2 łyżki cukru
1 galaretka malinowa
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia.
Maliny zmiksować z cukrem, dodać tężejącą galaretkę.
MASA ŚMIETANKOWA:
2 bite śmietany w proszku''śnieżka''
400 ml mleka
1 galaretka pomarańczowa
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody, pozostawić do wystygnięcia.
Do zimnego mleka z lodówki dodać śmietany w proszku, ubić mikserem na sztywną masę, na koniec dodać tężejącą galaretkę, wymieszać.
DODATKOWO:
2 galaretki malinowe
1/2 szkl. malin
1/2 szkl. jagód, borówek
Galaretki rozpuścić w 3/4 l wrzącej wody i pozostawić do wystygnięcia.
WYKONANIE:
Na ułożone biszkopty lub upieczony biszkopt wyłożyć masę serową, na nią mus malinowy, na to masę śmietankową, poukładać owoce i zalać tężejącą galaretką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz