BISZKOPT:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać razem i wylać na blaszkę. Piec około 30 minut w temp. 180'C.
SER:
1 kg sera białego
3/4 szkl. cukru
250 g margaryny(Kasia)
2 galaretki cytrynowe
Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzącej wody, ostudzić.
Ser zmiksować z cukrem i margaryną na gładką masę, dodać tężejącą galaretkę, zmiksować na jednolitą masę.
MUS MALINOWY:
2 szkl. malin
2 łyżki cukru
1 galaretka malinowa
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody, ostudzić.
Maliny zmiksować z cukrem, dodać tężejącą galaretkę, odstawić do ponownego stężenia.
DODATKOWO:
2 galaretki malinowe
1 szkl. malin
Galaretki rozpuścić w 1 l wrzącej wody, odstawić do stężenia.
WYKONANIE:
Blaszkę wyłożyć folią aluminiową, ułożyć biszkopt, wyłożyć połowę masy serowej, na nią wylać tężejący mus malinowy, wstawić na chwilę do lodówki, potem wyłożyć drugą część masy serowej, na wierzchu poukładać maliny i zalać tężejącą galaretką malinową. Placek wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz