poniedziałek, 1 sierpnia 2016

ROGALIKI ZE SMALCEM.

SKŁADNIKI:
600 g mąki pszennej
1 jako
250 g smalcu
1 op. cukru waniliowego
1 szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
około 350 g gęstego dżemu lub marmolady
cukier puder i cukier waniliowy do posypania

WYKONANIE:
Mąkę przesiać, dodać cukier waniliowy z solą, potem smalec, jajko, proszek do pieczenia i posiekać długim nożem na drobno, wlać śmietanę, zagnieść elastyczne ciasto (jeśli mocno się klei, podsypać jeszcze trochę mąką).
Podzielić je na 4 lub 5 części. Jedną z nich rozwałkować na posypanym mąką blacie na okrąg o grubości około 3 - 4 mm (resztę kawałków ciasta zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki), przeciąć na 8 trójkątów, na każdy z nich położyć 1/3 łyżeczki marmolady, zawinąć formując rogaliki.
Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość bliskich odległościach (nie urosną prawie wcale). Piekarnik nagrzać do 190 ' C, piec około 20 minut (rogaliki powoli łapią kolor), do lekkiego zezłocenia (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
To samo zrobić z resztą ciasta z lodówki. Jeszcze ciepłe rogaliki posypać cukrem pudrem, wymieszanym z cukrem waniliowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz