niedziela, 21 sierpnia 2016

ZUPA GROCHOWA Z ŁUSKANEGO GROCHU.

SKŁADNIKI NA 3 L GARNEK.
500 g wędzonych żeberek
500 g grochu łuskanego
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek pora
1 cebula
natka pietruszki
1 kostka rosołowa
1 łyżka jarzynki w proszku
1 łyżka majeranku
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego

laska kiełbasy zwyczajnej

WYKONANIE:
Groch namoczyć w ciepłej wodzie dzień wcześniej (najlepiej na noc).
Żeberka zalać w garnku wodą. Kiedy zawrze i pojawi się piana, zebrać ją, dodać kostkę rosołową, jarzynkę, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe i chwilę pogotować na małym ogniu. Następnie dodać groch i gotować na półmiękko. Wtedy wrzucić pokrojone w kostkę warzywa i znowu gotować do miękkości grochu i warzyw. Wyjąć żeberka z zupy, obrać z mięsa i wrzucić z powrotem. Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie masła, następnie dodać do wywaru. Natkę pietruszki drobno posiekać i posypać nią zupę. Zupa ma być lekko gęstawa. Jak będzie bardzo gęsta to dolać wody. Można ją zasypać troszkę kluseczkami.
Podawać z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz