Pielmienie – to pyszne rosyjskie danie obiadowe, przypominające nasze pierogi.
CIASTO:
3 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki ciepłej wody
NADZIENIE:
250 g mięsa wieprzowego
250 g mięsa wołowego
2 cebule
1 duży ząbek czosnku
przyprawy:
sól, pieprz do smaku
Jeżeli mięso jest za chude to można dodać 50 ml oliwy z oliwek.
NADZIENIE:
Zmielić w maszynce mięso wieprzowe i wołowe oraz cebulę. Czosnek drobno pokroić. Dodać oliwę i przyprawy. Całość dobrze rozmieszać.
CIASTO:
Z mąki soli, margaryny i ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto (takie jak na pierogi).
Szklanką wycinać krążki lub nożem kwadraty. Położyć na jednej połowie nadzienie, złożyć na pół ciasto i zlepić brzegi. Końce połączyć tak, żeby jeden koniec lekko zachodził na drugi i mocno zlepić, wtedy ładnie wyglądają.
WYKONANIE:
Zagotować około 2 l wody z łyżeczką soli. Na gotujący wrzątek wrzucić pierożki i gotować około 4 – 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Łyżką cedzakową „wyłowić” pierożki.
Po ugotowaniu można polać roztopionym masłem lub uprażoną słoniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz