CIASTO:
60 dag mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
250 g margaryny
4 łyżki śmietany
1 op. cukru waniliowego
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zarobić ciasto kruche, podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). 2/3 wyłożyć na blaszkę, a 1/3 podzielić na małe gałeczki i włożyć do zamrażarki, na czas przygotowania budyniu do placka.
Placek w brytfance podpiec w piekarniku w 180'C na rumiano.
BUDYŃ:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe na 3/4 l
3/4 l mleka
3 łyżki cukru
Budynie rozrobić w 1 szklance mleka, dodać cukier. Resztę mleka zagotować i ugotować w nim budynie.
DODATKOWO:
1/2 kg śliwek węgierek
bułka tarta
Śliwki wypestkować i przekroić na połówki. Miąższ obtoczyć w bułce tartej.
WYKONANIE PLACKA:
Na podpieczony placek poukładać śliwki, miąższem do góry, zalać je gorącym budyniem. Budyń delikatnie rozprowadzić po całym placku. Na wierzchu zetrzeć na tarce o dużych oczkach gałeczki ciasta z zamrażarki. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 30 minut na złoty kolor. Schłodzić.
Ciasto dopiero całkowicie wystygnięte dobrze się kroi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz