poniedziałek, 22 sierpnia 2016

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI.

SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków
0,5 kg śliwek
mąka pszenna
1 jajko
masło do polania
cukier i sól

WYKONANIE:
Ziemniaki ugotować, ostudzić, następnie zmielić w maszynce lub w prasce. Wystudzone ziemniaki przełożyć do miski, lekko uklepać, odebrać 1/4 ziemniaków. W powstałe miejsce wsypać mąkę pszenną, wbić jajko, dodać 1/4 łyżeczki soli. Zagnieść ciasto.
Śliwki umyć, wypestkować i podzielić na połówki.
Z ziemniaczanego ciasta uformować wałek o średnicy około 3 cm i pokroić na kawałki, spłaszczyć lekko i kształtować małe placuszki. Na środek każdego placuszka kłaść połówkę śliwki (można jeszcze dodać troszkę cukru, jak są śliwki kwaśne) i zlepić dokładnie brzegi formując kulki.
Nastawić wodę w garnku, trochę posolić i na gotującą wrzucać partiami. Knedle gotować około 2 - 3 minuty do momentu wypłynięcia na wierzch. Wybierać łyżką cedzakową, po wyciągnięciu polać roztopionym masłem. Można posypać usmażoną bułką tartą lub polać śmietaną z cukrem, według uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz