SKŁADNIKI:
1 kg kapusty czerwonej
25 dkg gruszek
50 dkg jabłek
25 dkg śliwek
10 dkg cebuli
1 litr wody
1 pełna łyżka soli
1/2 szkl. octu 10 '/,
1 łyżka cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kapustę cienko poszatkować. Obrane jabłka i gruszki zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w kostkę (nasolić, a potem odciąć z solanki), a śliwki pokroić na ćwiartki.
Zagotować wodę z solą, octem i cukrem zdjąć z ognia.
Pokrojone produkty wymieszać z zalewą, doprowadzić do zawrzenia i przełożyć do słoików, nie uciskając mocno. Pasteryzować 10 minut, od zawrzenia wody w garnku. Słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz