środa, 10 sierpnia 2016

SAŁATKA Z KAPUSTY CZERWONEJ Z GRUSZKAMI I ŚLIWKAMI.

SKŁADNIKI:

1 kg kapusty czerwonej

25 dkg gruszek

50 dkg jabłek

25 dkg śliwek

10 dkg cebuli

1 litr wody

1 pełna łyżka soli

1/2 szkl. octu 10 '/,

1 łyżka cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kapustę cienko poszatkować. Obrane jabłka i gruszki zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w kostkę (nasolić, a potem odciąć z solanki), a śliwki pokroić na ćwiartki.
Zagotować wodę z solą, octem i cukrem zdjąć z ognia.
Pokrojone produkty wymieszać z zalewą, doprowadzić do zawrzenia i przełożyć do słoików, nie uciskając mocno. Pasteryzować 10 minut, od zawrzenia wody w garnku. Słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz