BISZKOPT:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać i wylać na blaszkę o wym. 21/37 cm lub tortownicę o wym. 26 cm. , potem piec około 30 minut w temp. 180'C. Ostudzić.
SER:
1 kg sera w wiaderku
250 g miękkiej margaryny (Kasia)
2 galaretki malinowe lub truskawkowe
3 łyżki cukru
1 l malin
Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wody, pozostawić do wystygnięcia.
Ser zmiksować z cukrem i margaryną na jednolitą masę serową, dodać tężejącą galaretkę i ponownie wymieszać, na koniec dodać całe owoce malin i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać na biszkopt.
WIERZCH PLACKA:
2 galaretki cytrynowe
1/2 l malin
Galaretki rozpuścić w 3/4 l wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia. Maliny wysypać na wierzch ciasta i wylać na niego tężejącą galaretkę. Schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz