SKŁADNIKI:
1 całe jajo
1 płaska łyżeczka sody
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
1 szklanka maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 całe jajo
1 płaska łyżeczka sody
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
1 szklanka maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jabłko
garść rodzynek
olej do smażenia
cukier puder do posypania
olej do smażenia
cukier puder do posypania
WYKONANIE:
Jajko roztrzepać razem z cukrem waniliowym, dodać kefir i sodę, dobrze wymieszać. Następnie wsypać mąkę i ciasto nadal mieszać, aż do momentu, kiedy będzie gładkie i gęste. Jabłko pokroić w małą kostkę, również dodać do ciasta oraz rodzynki. Smażyć na rozgrzanej patelni, nakładając po łyżce ciasta, na średnim ogniu z obu stron, na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem, owocami lub dżemem.
Jajko roztrzepać razem z cukrem waniliowym, dodać kefir i sodę, dobrze wymieszać. Następnie wsypać mąkę i ciasto nadal mieszać, aż do momentu, kiedy będzie gładkie i gęste. Jabłko pokroić w małą kostkę, również dodać do ciasta oraz rodzynki. Smażyć na rozgrzanej patelni, nakładając po łyżce ciasta, na średnim ogniu z obu stron, na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem, owocami lub dżemem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz